Wat is Body Mass Index en is het een waardevolle maatstaf

Geplaatst op 10-12-2022

Categorie: Mens en gezondheid

De Body Mass Index (BMI) is een maatstaf die gebruikt wordt om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. De BMI is gebaseerd op het gewicht en de lengte van een persoon en kan worden gebruikt om te bepalen of iemand ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of zwaarlijvigheid heeft.

Om de BMI te berekenen, wordt het gewicht in kilogram vermenigvuldigd met het kwadraat van de lengte in meter. Dus als iemand bijvoorbeeld 70 kilogram weegt en 1,70 meter lang is, dan is de BMI 70 / (1,70 x 1,70) = 24,2.

Er zijn verschillende tabellen die gebruikt kunnen worden om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft op basis van de BMI. Volgens de World Health Organization (WHO) is een BMI tussen de 18,5 en 24,9 gezond. Een BMI onder de 18,5 wordt beschouwd als ondergewicht, een BMI tussen de 25 en 29,9 als overgewicht en een BMI van 30 of hoger als zwaarlijvigheid.

Er zijn echter enkele beperkingen aan de BMI die het soms moeilijk maken om te bepalen of iemand echt een gezond gewicht heeft. Zo is de BMI niet geschikt om het percentage vet in het lichaam te bepalen. Dit is belangrijk, omdat iemand met veel spieren bijvoorbeeld een hoger gewicht kan hebben zonder dat dit noodzakelijk betekent dat ze overgewicht hebben.

Daarnaast kan de BMI ook niet onderscheiden tussen vet en spieren, wat betekent dat iemand met veel spieren een hoger BMI kan hebben zonder dat dit betekent dat ze overgewicht hebben. Bovendien is de BMI niet geschikt voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.

Hoewel de BMI dus niet perfect is, blijft het een bruikbare maatstaf om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de BMI alleen een indicatie is en dat het advies van een arts altijd voorrang moet hebben bij het bepalen van het gezonde gewicht.